Mestre Peixinho

Mestre Peixinho (1947-2011) är en föregångare och legend i capoeira. Han hade en enastående teknik, vilket innebar att han var alltid ett steg före sin motståndare. Han hade alltid lugn balans och inga 14111645_10208460348841205_1697772604_nonödiga rörelser, med attacker, finter och försvar som var tidsinställda och organiserade till en sällsynt nivå.

Mestre Peixinho hade stort intresse och talang för hantverk. Han var en av capoeiravärldens absolut bästa instrumentmakare och gjorde atabaquer (trummor) och berimbauer (stränginstrument) med en kvalitet som få har lyckats efterhärma.

Hans nyfikenhet och lust att alltid lära sig mer och uppleva nya saker tog honom ut i världen med sin capoeira. Han var en av de viktigaste företrädarna av den första europeiska capoeiraträffen i Hamburg (1987-1989) .

Centro Cultural Senzala grundades av Mestre Peixinho och är en betydelsefull gren av Grupo Senzala. I Centro Cultural Senzala läggs stor vikt av att vårda de gamla traditionerna och ritualerna. Genom detta koncept fortsatte han att utveckla, förädla och förnya kamptekniker, akrobatik, sånger och musik.

Mestre Peixinho var en pionjär i detta arbete fram till sin död 2011. Idag drivs gruppens arbete av Mestre Toni Vagas, Mestre Ramos och flera andra vördade mästare, som under många år har arbetat med mestre Peixinho, och gruppen kommer därför att fortsätta sitt arbete i Brasilien, Sverige och resten av världen.